EKOLOJİK AÇIDAN KENEVİR ÜRETİMİ

DİĞER YAZILAR

Kenevir doğası gereği daha çevre dostudur ve gıda maddelerinden biyo-yakıtlara, inşaat malzemelerine, kağıt ürünlerine ve tekstillere kadar çok geniş bir ürün yelpazesi için kullanılabilir. Kenevir potansiyelini daha iyi anlamaya başladığımız için yeni kullanımlar sürekli olarak ortaya çıkıyor. Dünyada endüstriyel keneviri savunanlar, işlenmesinde yer alan ekolojik olarak olumsuz özellikleri azaltırken veya ortadan kaldırırken karşılaştırılabilir veya üstün kalitede ürünler sunduğundan, ahşap ve pamuğun yerine kenevirin kullanılmasını önermektedir.

Kenevir ile Tahtanın Karşılaştırılması:
Ahşabın yerini alan kenevir, birçok çevre dostu fayda sağlar. Kenevir, ortalama bir ormanın veriminin dört katı olan dönüm başına üç ila sekiz ton lif verdiği için daha iyi arazi kullanımı sağlar. Bir dönüm kenevir, bir dönüm ağaçtan 4,1 kat daha fazla kağıt üretir. Kenevir ayrıca her yıl hasat edilebilirken, ağaçların hasat etmesi 20 yıl veya daha fazla zaman alır. Kenevir üst toprağı oluşturduğundan, her yıl aynı dönüm arazide yetiştirilebilir. Sadece kağıt için endüstriyel kenevir ekimi ile birçok dönüm orman kurtarılabilir. Odun lifinin kenevir bazlı ürünlerle değiştirilmesi, ormanları vahşi yaşam habitatı, su havzaları, rekreasyon alanları, oksijen üretimi ve küresel ısınmanın azaltılmasına yardımcı olacak karbon tutumu için kurtarabilir.

Artık ahşaptan yapılan birçok inşaat ürünü kenevirden yapılabilmektedir. Kenevirden yapılan kirişler, dikmeler, direkler, yönlendirilmiş yonga levha ve orta yoğunluklu sunta, kenevirin uzun lifleri nedeniyle daha güçlü ve daha hafif olacaktır. Kenevir lif levha, ahşap esaslı lif levhadan iki kat daha güçlü olarak üretilmiştir.

Ahşabın aksine, kenevir lignin bakımından düşüktür, bu da kenevirin daha az kimyasal kullanılarak hamur haline getirilebileceği anlamına gelir. Kenevir, kağıt üretiminin bir yan ürünü olarak üretilen toksik klor bileşikleri ve dioksinler yerine yumuşak bir hidrojen peroksit kullanılarak da ağartılabilir. Odunlardan kaynaklanan bu toksik kimyasal atık ürünlerin çoğu akarsularımızı, nehirlerimizi ve göllerimizi kirletiyor. Sülfürik asit ve dioksin gibi ağır metallerin ve toksinlerin deşarjı, kenevir hamuruna geçiş yapılarak yüzde 60 ila 80 oranında azaltılabilir.

Kenevir kaliteli kağıt haline getirilebilir. Kenevirdeki uzun lifler, kenevir kağıdının ahşap esaslı kağıttan birkaç kat daha fazla geri dönüştürülmesini sağlar. Kenevir kağıdı en yüksek kalitededir, ayrışmaya karşı dayanıklıdır ve asitsiz bir işlem kullanıldığında eskidikçe sararmaz. Kenevir kağıdı daha dayanıklıdır ve uzun yıllar dayanır. Bu nedenlerden dolayı, kenevir kağıdı Avrupa'da İnciller için sıklıkla kullanılır.

Endüstriyel Kenevir ile Pamuk'un Karşılaştırılması:
Kenevirin birkaç doğal haşeresi bulunur ve herbisitler, mantar ilaçları veya böcek ilaçları olmadan iyi yetişir. Pamuk üretiminde ise yüksek oranda kimyasal kullanılıyor. Bu kimyasallardan bazıları, ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından sınıflandırılan en zehirli maddeler arasındadır. Düzenlemelerin daha az katı olduğu gelişmekte olan ülkelerde, herbisitlerin ve böcek öldürücülerin miktarı ve bunların toksisitesi genellikle daha yüksektir.

Endüstriyel kenevir de arazi açısından çok verimli bir üründür. Dönüm bazında, kenevir, toksik kimyasal pestisitlere ve gübrelere ihtiyaç duymadan pamuktan %250 ve ketenden %600 daha fazla lif verir.

Kenevir bast lifleri en uzun doğal yumuşak liflerden biridir. Pamuğun sekiz katı çekme mukavemeti ve dört katı dayanıklılığı ile pamuğa göre daha uzun ve daha güçlüdürler. Kenevir lifleri ayrıca pamuktan daha emici, küflenmeye karşı daha dirençli ve daha yalıtkandır. Bu, kenevirin sizi kışın pamuktan daha sıcak, yazın daha serin tutacağı anlamına gelir. Kenevir, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını engellemede daha etkilidir.

Kenevir liflerinin doğası, onları boyalara karşı daha emici yapar, bu da kenevirin ultraviyole ışınlarını daha iyi süzme yeteneğiyle birleştiğinde, kenevir malzemesinin pamuklu kumaşlardan daha az solmaya eğilimli olduğu anlamına gelir. Pamuk gibi, kenevir de yüksek kaliteli keten de dahil olmak üzere çeşitli kumaşlara dönüştürülebilir. Pamuk, keten ve ipek gibi malzemelerle karıştırıldığında kenevir, kalite ve yumuşaklığını korurken daha sağlam, daha uzun ömürlü bir ürün sağlar.

Tarla Kullanımı ve Kenevir:
Kenevir, toprak erozyonunu önlemeye yardımcı olan, toksinleri gideren ve gelecekteki mahsullerin yararına toprağı havalandıran derin bir kök sistemine sahiptir. Kenevir, çeşitli iklimlerde ve toprak türlerinde iyi yetişir. Pestisit ihtiyacını ortadan kaldırarak çoğu zararlıya karşı doğal olarak dirençlidir. Hızla büyür, yabani otlara karşı mukavemetlidir, bu nedenle herbisitler gerek duyulmaz. Ayrıca bir sonraki mahsul için yabani otlardan arınmış bir alan bırakır.

Endüstriyel kenevir ekimi, büyüyen üst toprak erozyonu sorunuyla da mücadele eder. Kenevir, bu kayba karşı koymak için ideal bir çiftlik mahsulüdür. Kenevir bitkilerinin ince kök sistemleri ve uzun musluk kökleri, toprağa 1m ile 2m arasında nüfuz ederek, toprağın akmasına ve erozyona karşı korunmasına ve korunmasına yardımcı olur.

Kenevir, üst toprak ve alt toprak yapılarını oluşturur ve yeniler. Kenevir bitkileri, büyüme mevsimi boyunca yapraklarını dökerek, üst toprağa zengin organik madde ekleyerek ve nemi muhafaza etmesine yardımcı olarak kenevirin kuraklığa daha dayanıklı olmasını sağlar. Kenevir, özellikle yabani otların başka türlü zahmetli olabileceği durumlarda, sonraki herhangi bir ürün için toprağı mükemmel durumda bırakır.

Yenilenebilir Enerji İçin Endüstriyel Kenevir:
Canlı bitkilerden yenilenebilir bir kaynak olarak kenevir, sera etkisine katkıda bulunmaz. Büyüyen bitkiler, daha sonra yağ veya diğer bitki maddeleri yandığında salınacak kadar CO2 emer. Petrol, kömür, doğal gaz veya nükleer yakıtlar gibi fosil yakıtların aksine kenevir, iklimimizi hiç değiştirmeden ve milyonlarca yıldır radyoaktif kalan atık üretmeden binlerce yıl bize hammadde sağlayabilir.

Kenevir, diğer mahsullerin çoğundan dönüm başına daha fazla biyokütle üreten, yüksek verimli bir lif mahsulüdür. Sonuç olarak, kenevirdeki hidrokarbonlar, fosil yakıtlara yenilenebilir, düşük kirletici bir alternatif olarak kullanılabilir. Kenevir, yakıt peletlerine, sıvı yakıtlara ve gaza işlenerek fosil yakıt ve nükleer enerji tüketimimizi azaltabilir. Biyokütle, otomobillere güç sağlamak için metanol dahil olmak üzere kullanılan hemen hemen her tür enerjiye dönüştürülebilir. Metanol, petro bazlı yakıtlardan daha temiz bir yakıt olduğundan, bu, otomobil emisyonlarının azalmasına yol açacaktır. Mısır, günümüzde en popüler biyokütle kaynağıdır; ancak kenevir, dönüm başına mısırdan sekiz kat daha fazla metanol üretebilir.

Fosil yakıttan farklı olarak biyokütle, fotosentez yoluyla atmosferden karbondioksiti uzaklaştırmaya devam eden canlı bitkilerden gelir. 50cm veya daha fazla bitki yüksekliğine ulaşan kenevir, çok fazla oksijen oluşturur ve atmosferden yüksek miktarda karbon yakalar. Kenevir tarlaları, gezegensel iklim değişikliği sorunlarının ele alınmasında çok önemli hale gelebilir.

Biyokütle için kenevir yetiştirildiğinde, CO2 alınır ve bitkiler tarafından metabolize edilir ve bu süreçte oksijen üretilir. Biyokütle yakıt olarak yakıldığında, CO2 tekrar havaya salınır. Bu, dengeli bir CO2 döngüsü sağlar. Buna karşılık, yanan fosil yakıtlar, milyonlarca yıldır "dolaşım dışı" olan ve yeniden emilim için hiçbir mekanizma sağlamayan karbonu atmosfere geri verir.

Küresel ölçekte, kenevir belki de fosil yakıtlara bir alternatif sağlamak için yeterli biyokütle üretebilen tek bitkidir. Bir biyokütle yakıt kaynağı olarak kenevir, fosil yakıtlarla ilişkili bir dizi zararlı etkiyi durdurabilir: maden çıkarma, petrol sızıntıları, asit yağmuru ve kükürt bazlı duman.

Biyodizel, kenevir gibi yerli olarak üretilen, yenilenebilir yağlı tohum bitkilerinden yapılabilir. Kenevir sapları %80 hurd'dur (kenevir lifi bitkiden çıkarıldıktan sonra hamur yan ürünü). Kenevir kabuğu, kimyasalların, plastiklerin ve liflerin üretiminde kullanılan birincil kimyasal besleme stoğu (endüstriyel hammadde) olan %77 selülozdur. Biyodizel, kenevir yağı, diğer bitkisel yağlar veya hayvansal yağlardan yapılan çeşitli ester bazlı oksijenli yakıtların adıdır. Bitkisel yağın motor yakıtı olarak kullanılması kavramı, Dr. Rudolf Diesel'in bitkisel yağla çalışan ilk dizel motoru geliştirdiği 1895 yılına dayanmaktadır. Diesel, 1900 yılında Paris'teki Dünya Sergisinde yakıt olarak fıstık yağı kullanarak motorunu sergiledi.

Biyodizel, herhangi bir geleneksel, modifiye edilmemiş dizel motorda çalışan tek alternatif yakıttır. Petrol dizel yakıtının depolandığı her yerde depolanabilir. Biyodizelin işlenmesi ve taşınması güvenlidir çünkü şeker kadar biyolojik olarak parçalanabilir, sofra tuzundan 10 kat daha az toksiktir ve parlama noktası 52 derece olan petrol dizel yakıtına kıyasla yaklaşık 150 derece gibi yüksek bir parlama noktasına sahiptir. Kenevir gibi yerel olarak üretilen, yenilenebilir yağlı tohumlardan yapılır. Biyodizel, 20 yılı aşkın süredir kullanımı kanıtlanmış bir yakıttır. Biyodizel, dizel motorda yakıldığında, petrol dizelinin egzoz kokusunun yerini hoş kenevir, patlamış mısır veya patates kızartması kokusuyla değiştirir. Biyodizel, ABD'de mevcut teknolojinin izin verdiği çevre ve insan sağlığı etkileri özelliklerinin en kapsamlı envanterini sağlayan Temiz Hava Yasası testini karşılayabilen tek alternatif yakıttır.

Biyodizel ağırlıkça %11 oksijendir ve kükürt içermez. Biyodizel yakıt tüketimi, otomatik ateşleme, güç çıkışı ve motor torku biyodizelden nispeten etkilenmezken, petrol dizel yakıtından daha fazla yağlayıcı olduğu için biyodizel kullanımı dizel motorların ömrünü uzatabilir.

Endüstriyel kenevir, gezegenimizin ve insanların daha sağlıklı, daha doğal ve sürdürülebilir bir varoluş elde etmesine yardımcı olabilecek birçok harika özelliğe ve kullanıma sahiptir.


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.