Giyim Alışverişlerinizde Kaliteli Kumaş Seçimi İçin 10 İpucu

Sürdürülebilir modayı teşvik etmenin en iyi yolu daha az ve daha kaliteli kıyafet almaktır. Uzun vadede, yalnızca bütçenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kaynakları koruyarak, atıkları, kirliliği ve sera gazı emisyonlarını sınırlayarak çevreyi de koruyacaktır. Aldığımız giysilerin kalitesine daha fazla önem vermenin ve moda için sürdürülebilir bir gelecek hazırlamanın zamanı geldi. Tüketiciler olarak, küresel tekstil ve hazır giyim endüstrisinde değişimi yönlendirme gücüne sahibiz. Kaliteli giysileri tercih eder ve satın alırsak bu daha düşük sosyal ve çevresel etkiyle sonuçlanır.

İşte size yeni bir giysi satın almadan önce kumaşının kalitesini nasıl kontrol edileceğini bilmek, seçeceğiniz giysilerin yüksek kaliteli ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için 10 ipucu.

  1. Kumaş Malzemesi
    Kumaşın ne tür bir malzemeden yapıldığını kontrol edin. Pamuk ve keten gibi doğal ve organik lifler genellikle yüksek kaliteli kumaşlar üretir. Ucuz giysiler üretmek için viskon-rayon ve polyester gibi sentetik malzemeler kullanılır.
    (bkz: Tekstilde Sürdürülebilirlik ve Ekolojik Lifler
    Kumaş ve İplik Kalitesi )

  2. Gerilme Direnci
    Yüksek kaliteli kumaşlar, esnetildikten sonra bile gücünü ve şeklini korur. Kumaşı iki elinizle çekip gerin bir süre tutun ve serbest bıraktıntan sonra yerine oturup oturmadığına bakın. Kumaşın dayanıklılığı ve uzun ömürlü olup olmadığı hakkında iyi bir fikir verebilir.

  3. Dokunma
    Yıllarca zevk alarak kullanacağınız bir kıyafet öncelikle sizi rahat ettirmelidir. Kumaş elinizin altında ve teninizde nasıl bir his veriyor? Kaliteli ve yoğun dokunmuş bir pamuklu kumaş ile sentetik bir kumaşı dokunarak rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

  4. Renkler ve Görünüş
    Cesur stiller ve trendler yerine klasik ve zamansız kıyafetleri tercih edin. Kolayca modasının geçmediğini belirlemek için kumaşın genel görünümünü kontrol edin. Temiz şekiller, basit kesimler ve zarif silüetler arayın. Tekstil ve konfeksiyon doğru renklerle kaliteli, şık, çok yönlü, şık ve modern olabilir. Dayanıklı ve çevre dostu bir süreç sağlamak için üretim sırasında kullanılan boyalar hakkında bilgi arayın. İyi yapılmış boyama, kaliteli giyim için bir ipucudur.

  5. Kumaş Ağırlığı
    Hafif kumaşlar, daha ağır tekstillerden daha ucuz ve daha az dirençli olma eğilimindedir. Kumaş ağırlığı, güçlü yapının harika bir göstergesidir ve daha dayanıklı parçalar seçmenize yardımcı olabilir.
  6. Nem Emiciliği
    Doğal ve kaliteli kumaşlar genellikle oldukça emicidir. Kumaşı hafifçe nemlendirin, parmaklarınızla bastırın ve sıvıları ne kadar hızlı emdiğini görün. Nem, ıslak bir nokta oluşturmamalı, kumaşın ipliklerini takip etmelidir. Pamuk, keten ve kenevir kumaşlar hem iyi nem emici hemde dayanıklıdır.

  7. Dokuma Sıklığı, İplik Kalitesi ve Kusurlar
    Gevşek kumaşlar zamanla bozulmaya daha yatkındır. Giydikten ve yıkadıktan sonra kolayca yırtılır ve parçalanırlar. Sıkı dokuma veya örgü ile yapılan tekstilleri seçin. Kusurlar, doğal kumaşların bir işaretidir ancak genellikle ucuz giysilerde de bulunur. Düşük lif mukavemeti veya kötü yapı nedeniyle kumaşta kesikler, düzensizlikler ve kusurlar olup olmadığına bakın.

  8. Kumaş Menşei
    Kumaşın kökeni, kıyafetin kalitesi hakkında size çok şey anlatır. Ancak bir giysinin ne tür koşullar altında üretildiğini bilmeniz pek mümkün değildir. Alışveriş yaptığınız mağazaya, marka ve tedarikçilerine dikkat edebilirsiniz.

  9. Sürdürülebilirlik ve Sertifikalar
    Etik üretim yöntemleriyle sürdürülebilir şekilde üretilmiş kumaşları satın alın. En iyi tekstiller ve giysiler, çevre ve insan açısından yüksek standartlarda üretilir. Sertifikasyon standartları, çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluk sahibi çalışma koşulları altında sürdürülebilir süreçlerle üretimi garanti eder. İnsanlar, çevre, hayvanlar üzerinde mümkün olan en az etkiye sahip ve kaynakları sorumlu bir şekilde kullanan tekstilleri seçin. Son zamanlarda bazı markalar ürünlerinde sürdürülebilir tekstil etiketleri eklemeye başladı. European Flax, GOTS gibi sertifikalar hakkında bilgi edinin.

  10. Fiyat
    Düşük fiyatlı kumaşlar ve giysiler ucuza yapılır ve kalitesizdir. Yüksek fiyatlar mutlaka daha yüksek kalite anlamına gelmez, ancak daha iyi seçimler yapmamıza yardımcı olan bir göstergedir.

 

DİĞER YAZILAR


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.