Kumaş Kalitesi, Testi ve Kumaşın Sağllıklı Üretim Koşulları

Kumaş kalitesi, lif mukavemeti ve ince iplik yoğunluğu ve büküm ve kumaş ağırlığı, kalınlığı gibi sayısız lif, iplik ve kumaş özelliklliği parametresi bulunur. Mukavemet, aşınma direnci, renk kusursuzluğu, buruşma direnci ve kullanılan tekstil kimyasallarının özellikleri de kumaş kalitesininin belirlenmesinde önemlidir.

Tekstil üreticilerinin ürünlerine yönelik yeni talepler, atletizm, su üstü ve altı sporları, dağcılık, yüksekten atlama, wingsuit takımları gibi sportif veya bıçak ve balistik dirençli giysiler polis, askerler, cezaevi infaz görevlileri ve diğer güvenlik, askeri ve kolluk kuvvetleri personeli gibi daha birçok performansa yönelik aktivite için spesifik talepler kumaşın özelliklerinin çok iyi belirlenmesi, uzun süre boyunca kumaşın özelliklerini koruması gerekliliğini zorunlu hale getirmiştir. Dolayısıyla tekstil kumaşları, her biri farklı performans gereksinimlerine sahip birçok farklı son kullanım için üretilir. Tekstil kumaşının kimyasal ve fiziksel yapıları, nasıl performans göstereceğini ve nihayetinde belirli bir kullanım için kabul edilebilir olup olmadığını belirler.

Yeni kumaş test programları, kumaşın hızlı fotokromik tepkisini, renk haslığını ve darbe direnci özelliklerini belirleyen teknikleri zorunlu kılıyor. UV ışını koruması gibi çok gelişmiş korumalar geliştirmek ve bu tür bir aprenin etkinliğini analiz etmek için ise bir dizi sistematik yaklaşımın sıkı sıkıya uygulaması gerekiyor.

Kumaş testi, ürün kalitesini ölçmede, mevzuata uygunluğu sağlamada ve tekstil malzemelerinin performansını değerlendirmede çok önemli bir rol oynar. Kumaşların fiziksel veya yapısal özellikleri ve performans özellikleri hakkında bilgi sağlar. Fiziksel özellikler, kumaş kalınlığını, genişliğini, ağırlığını ve birim alanındaki iplik sayısını (yani kumaş numarası) içerir. Performans özellikleri, tipik olarak kumaşın kuvvete maruz kalma veya işleme tepkisini temsil eden özelliklerdir. Bunlara dayanıklılık, aşınma direnci, boncuklanma ve renk haslığı gibi özellikler dahildir. Performans özellikleri çoğunlukla fiziksel özelliklerinden etkilenir. Tasarım ve geliştirme kararlarında bir kumaşın hissetme veya örtme şekli gibi estetik özellikler de eşit derecede önemlidir. "Performans" terimiyle ne kastedildiğini açıklamak genellikle zordur. Bunun, kumaşın amaçlanan son kullanımında ne kadar iyi "dayandığı" ile ilgili olduğu söylenebilir ya da genellikle aynı derecede belirsiz başka bir terim kullanırız. 'dayanıklılık'. 'Performans' doğrudan kolayca tanımlanmasa da, performanstan kasıt bir kumaşın, solması, buruşması, yırtılması veya büzülmesi veya büzülmesi nedeniyle kabul edilemez olması ya da çok esnek olduğu için Kumaş performansının arzu edilen seviyesi, nihai olarak kullanıcı tarafından amaçlanan son kullanım açısından değerlendirilir.

Kumaşların yukarıda anlatılan özelliklerini belirlemek için sübjektif veya objektif ölçüm teknikleri kullanılabilir. Yeni tip kumaşlar ve giysiler, şekil hafızalı polimerler veya plazma işlemleri gibi apre uygulamaları nedeniyle fonksiyonel gruplardaki değişiklik için yüzeylerinin dikkatli bir şekilde incelenmesini gerektirir. Görüntü analizi kullanılarak yapılan objektif ölçüm, bir kumaşın yüzeyinin özel bir apre uygulaması nedeniyle doku, renk değişikliği ve yüzey modifikasyonu için analiz edildiği bir alandır. Yüksek performanslı tarama, boyalı ve baskılı bir kumaşın renk özelliklerini yeniden işlemek için kullanılabilir ve gelişmiş renk fiziği ilkeleri kullanılarak renk koordinatları ölçülebilir. Kusur analizi günümüzde bir başka önemli alandır ve tekstil endüstrisinde geniş çapta tartışılmaktadır. İmalat sırasında kumaşta birçok nedenden dolayı kusurlar oluşabilmektedir. Nihai kumaşın kalitesi, içinde bulunan minimum kusur sayısına göre belirlenir. VH.I muayenesi, kumaştaki hataları daha fazla işlenmeden önce tespit etmek için bir ön araçtır. İyi bir görsel inceleme tekniği, hataların belirlenmesine yardımcı olur ve hataların görülme sıklığını azaltmak için ilgili departmanlar tarafından gerekli düzeltici önlemlerin alınmasını sağlar. Bilgisayarlı görüntü işleme teknikleri artık tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kusur analizi yoluyla kumaş kalite kontrolünün karmaşık sorunu, gelişmiş dijital sinyal ve görüntü işleme araçları kullanılarak bilgisayarla görme yoluyla çözülebilir. Bu görüntü işleme uygulamalarının çoğu, renk tespiti ve boya tonu varyasyonları dahil olmak üzere kumaşların dokusal özelliklerini ve dokusal kusurlarını tespit etmeyi amaçlar.

Bir kumaşın performansı nihai olarak malzemenin son kullanım koşulları ile ilgilidir. Kumaşlar üzerindeki fiziksel, kimyasal, fizyolojik ve biyolojik etkiler performansını etkiler

Ekolojik Kaygılar ve Kumaş Üretiminde Sağlık Gözetimi:

Geçmişte, tekstil ve hazır giyim profesyonellerinin kalite gereksinimleri, kumaşın konforunu ve performansını yoğunlaştırmıştır. Buna göre, düzenli testler genellikle boyutsal stabilite testi, renk fasmeas, kumaş yapısı ve kumaş performans testi, elyaf ve iplik testi vb. üzerine odaklandı. Gelişmiş Batı ülkelerinde bu algı değişiyor ve  ekolojik kaygı da önem kazanıyor. Hem Avrupa'da, gıda ve giyimdeki kimyasal işlemler ve bileşenlerin insan sağlığına olası zararlı etkileri ve çevre koruma konusunda artan bir farkındalık yeni yasa ve yönergeler, üreticilerin ekolojik ürünlere yönelmesine neden oluyor. Kadmiyum, krom, kurşun ve arsenik gibi tehlikeli maddeler ve ağır metaller içeren kimyasalların kullanımını en aza indirerek daha güvenli tekstil kalitesini arttırırken ekolojik faktörler de değerlendiriliyor. Tekstil endüstrisi birçok kimyasal kirletici, alerjen ve kanserojen kullanıyor. Bunlar ekolojik gereklilikler ortaya konarak ciddi şekilde sınırlandırılıyor ve bazı kimyasalların yalnızca sınırlı kullanımına izin veriliyor. Tekstil endüstrisinin ayrıca toksik kimyasallarla yüklü atık suların gelişigüzel bertaraf edilmesi, kanserojen ve alerjiye neden olan boyar maddeler, formaldehit, pestisitler gibi zararlı maddelerin kullanımının sonlandırılması gibi bir çok çevreci önlemler alınmasını kontrol eden mekanizmalar kuruluyor.  (Gots, European Flax)

Ürün, hammadde ve proses kontrolü üretim maliyeti açısından tekstil üreticilerinin tek başına üstesinden gelebilecekleri bir süreç değildir. Dolayısıyla kumaş kalitesi bir dizi setifikasyon garantiside gerektirir.  Filofibra servisini yaptığı gots ve european flax belgeli ürünlerle kumaş üretiminde sağlıklı ve sürdürülebilir tekstil üretimini desteklemektedir.

 

DİĞER YAZILAR


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.