Sürdürülebilir Ekolojik Kumaşlar

İnsanlık her geçen gün doğal kaynaklara zarar vermeye devam ediyor, çılgınlığa dönüşmüş tüketim alışkanlıkları, doğru düzgün giyilmeden atılan kalitesiz kıyafetler, tekstil sektöründe maliyeti düşürmek için kullanılan GDO lu pamuktan üretilen ucuz kumaşlar, hammaddesi petrol olan polyester kumaşlardan, su kaynaklarına karışan tekstil boyama endüstrisinde kullanılan kimyasallar, gibi daha birçok örnek sayabiliriz. Dünyaya ve doğal kaynaklarına yapılan bu ihanet ne kadar sürdürülebilir?  

Şüphesiz az gelişmiş toplumlarda sürdürülebilirlikten bahsetmek halen mümkün değil, günümüzde sürdürülebilirlik bilinci ancak zenginleşmiş toplumlarda söz konusu. Gelişmiş ülkelerde sürdürülebilirlik adına bu farkındalığı herkese yayabilmek için çalışmalar yapıyor. Özellikle büyük markalar tüketicilerin sürdürülebilir ibareli ürünlere yönelmesini sağlamaya çalışıyorlar. Ürünlerde kullanılan sürdürülebilir, yani ekolojik, doğaya zarar vermeyen kumaşların başında keten ve kenevir elyaflardan üretilen kumaşlar, ipek, organik pamuktan üretilen kumaşlar ve yün dokuma kumaşları geliyor. Ekolojik doğaya zararsız kumaşlar üretmek için ipliğin yapımında ekolojik lifleri kullanmak gerekir. İnsan sağlığına zararlı kumaşlar ve ekolojik kumaşların insan sağlığına pozitif etkileri ile ilgili yazımızı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

https://filofibra.com.tr/tr/blog/tekstilde-surdurulebilirlik-ve-ekolojik-lifler

 

Sürdürülebilir Kumaş Nedir?
Ekolojik, doğaya zarar vermeden üretilen, sentetik içermeyen, doğal liflerden üretilmiş iplikler kullanılarak dokunan kumaşlar diyebiliriz. Geri dönüştürülmüş kumaşlardan üretilen giysilerde sürdürülebilir moda için önemlidir.

Genellikle kumaş dokumayı, dokuma ipliği ve iplik ise pamuğu çağrıştırır. Sürdürülebilir kumaşlar ise geleneksel pamuktan değil organik pamuktan imal edilen kumaşlara denir. Organik pamuk ile geleneksel pamuğun arasındaki farklar ve detaylar için tekstilde sürdürülebilir üretim yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sürdürülebilir kumaş üretiminde kullanılan bitkiler, hayvansal yünler ve diğer hammaddeler nelerdir ?

Organik Keten: Keten yazın serin kışın sıcak tutan çok konforlu giyim ürünlerinde yüzyıllardır kullanılıyor. İşlenmediği müddetçe doğada tamamen çözünebilen keten hakkında ayrıntılı bilgi için:
https://filofibra.com.tr/tr/blog/keten-nedir-turkiyede-keten-uretimi


Organik Kenevir:  Kenevir lifi, en güçlü ve en dayanıklı doğal tekstil liflerinden biridir. Günümüzde kumaş üretiminin dışında yüzlerce kullanım alanı olan kenevir artık endüstriyel ve stratejik bir ürün olarak çok önemlidir. Ayrıntılı bilgi için: https://filofibra.com.tr/tr/blog/kenevir-lifi-uretimi-endustriyel-kullanimi

İpek: İpek böceğinin koza halinden imal edilen en pahalı kumaşlardandır.
Organik Pamuk:Daha az su tüketerek, sentetik ilaç ve gübre kullanılmadan üretilen pamuktur. Üretim ve çevresel şartları sağlayan ürünler GOTS sertifikası ile sertifikalandırılmaktadır.
Tencel: Avusturyalı şirket Lenzing’in bir markası olan tencel bir kumaş türüdür.
Ayrıntılı bilgi için
Hayvan Yünleri: Koyun yünleri,Deve tüyü, kaz tüyü.
Geri Dönüştürülmüş Kumaşlar

DİĞER YAZILAR


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.