KENEVİR YETİŞTİRMENİN AVANTAJLARI VE KULLANIM ALANLARI

DİĞER YAZILAR

Öncelikle kenevir üretimi tarlada pamuğa göre 50% daha az su ve kimyasal kullanarak büyüme özelliğine sahiptir.  Yıllık bazda, 1 dönüm kenevir, 2 ila 3 dönüm pamuk kadar lif üretebilir. Bunun yanında kenevir elyafı pamuktan daha güçlü ve yumuşaktır, pamuktan iki kat daha uzun süre dayanır ve küflenmez.

Ağaçların kağıt veya odun olarak hasat edilebilmesi yıllar alır, ancak kenevir dikildikten sadece 120 gün sonra hasada hazırdır. Kenevir, tarıma uygun çoğu arazide yetişebilirken, ormanlar ve ağaç çiftlikleri birkaç yerde bulunan geniş araziler gerektirir. Ağaçlardan ziyade kenevir hasadı da ağaç kesiminden kaynaklanan erozyonu ortadan kaldıracak ve böylece toprak akışının neden olduğu üst toprak kaybını ve su kirliliğini azaltacaktır. Bunun yanında kenevir yetişen toprak kimyasallarından da arınır. Bazı kimyasal fabrikaları bulundakları araziyi temizlemek için kenevir yetiştirirler.

 

Kenevirin Kullanım Alanları

Kenevir, tahtadan daha güçlü ve daha hafif sunta üretmek için kullanılabilir. Kereste yerine kenevir lif levhası kullanmak, ormanlarımızı kesme ihtiyacını daha da azaltacaktır.

Kenevir, güçlü, dayanıklı ve çevre dostu plastik ikameler üretmek için kullanılabilir. Petrol bazlı plastiklerden yapılan binlerce ürün kenevir bazlı kompozitlerden üretilebilir.

Kenevir tohumları, soya fasulyesi proteininden daha besleyici ve üretilmesi daha ekonomik olan bir protein içerir. Kenevir tohumu proteini, soya fasulyesinden yapılan hemen hemen her ürünü üretmek için kullanılabilir: tofu, sebzeli burger, tereyağı, peynir, salata yağları, dondurma, süt vb. Kenevir tohumu ayrıca üretmek için kullanılabilecek besleyici bir un haline getirilebilir. makarna, kurabiye ve ekmek gibi unlu mamuller.

Kenevir tohumu yağı, toksik olmayan dizel yakıt, boya, vernik, deterjan, mürekkep ve yağlama yağı üretmek için kullanılabilir. Kenevir tohumları olgun bir kenevir bitkisinin ağırlığının yarısını oluşturduğundan, kenevir tohumu bu ürünler için uygun bir kaynaktır.

Mısırın temiz yanan etanol yakıtına dönüştürülebilmesi gibi kenevir de dönüşebilir. Kenevir, çok çeşitli iklimlerde ve yerlerde yetiştirilebilen herhangi bir bitki türünden (mısır dahil) daha fazla biyokütle ürettiği için, kenevirin önemli bir etanol yakıt kaynağı olma potansiyeli vardır.

Son senelerde teknolojik ilerlemeler ile kenevir daha çok tekstil kullanımında da artmıştır. Kenevir liflerinden elde edilen elyaf diğer pamuk, polyester, viskon tarzı elyaflarla birlikte karışımlı iplik olarak veya uzun elyaf taranmış elyafdan 100% kenevir iplik olarak üretilebilmektedir. Kenevir iplkler dış giyimden ev tekstiline bir çok farklı alanda kullanılmaktadır. Kenevir elyaf ve ipliğinden üretilen ürünler dayanıklı, antibakteriyal, UV ışınlarından koruma, nem aktarma özellikleri ve doğal görümü ile her geçen gün daha fazla rağbet görmektedirler.


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.