Kumaş Kalitesini Belirleyen Unsurlar

Kaliteli Kumaş Nasıl Seçilir?

Uzun ömürlü ve sürdürülebilir bir gardırop oluşturmak istiyorsanız kaliteli giysiler almanız gerekir. Bunun için kumaşın kalitesini değerlendirebilmek, ayırt edici özellikleri konusunda bilgi sahibi olmanız lazım. Uzun süre dayanacak iyi yapılmış giysilerle, hızla şeklini kaybeden, bir sezondan fazla dayanmayan, hatta ciltte hoş olmayan tahrişlere neden olan hızlı moda ürünler arasında farkları anlamak, satın almadan önce bu özellikleri nasıl tanıyacağınızı bilmek önemlidir.

Kumaş Kalitesinini Belirleyen Temel faktörler:

Uzun Kumaş Ömrü: Bir giysinin yıllarca özelliklerini koruyabilmesi, yıkama ya da kuru temizleme özellikleri, kıyafetlerinizi giyerken veya çıkarırken yırtılacağından endişelenmeden kullanabilmek ve güvenmek.

Direnç/Dayanıklılık: Tüm giysiler şeklini korumalıdır. Birçok yıkamadan sonra bile giysiler yıpranmamalı, çekmemeli veya bükülmemelidir.

Renk/Boyama: Renkleri kolayca solmamalıdır. Yıllar süren kullanım ve yıkama döngülerinden sonra bile taze görünmelidir.

Drape: Herkes, hoş giysiler tasarlamak için kullanılan doğal dökümlü kumaşları tercih eder.

Rahatlık: Kumaş cildinize temas ettiğinde iyi hissettirmesi gerekir. Kimse kaşındıran ya da rahatsız hissettiren bir T-Shirt istemez.

Tarz: Tabii ki sadece nesnel olarak yüksek kaliteli değil, öznel olarak da o kaliteyi gösteren giysiler seçmeniz uzun süre onu severek kullanmanız için sizin tarzınıza uymalıdır.

Bütün bunları karşılayan giysiler pahalıdır. Bu nedenle, son derece düşük fiyatlarla gerçekten iyi kaliteyi keşfetmek zordur. Elbette, çoğumuz için başlangıçta harika görünen bir parçayı indirimli fiyattan satın almak isteriz, ancak çoğu zaman kıyaferti giydikten ve yıkandıktan sonra  gerçekler ortaya çıkacaktır.

Kaliteyi ararken çevreyede duyarlı biriyseniz sürdürülebilirlikte sizin için önemlidir. Kalite ve sürdürülebilir üretim yöntemleri her zaman doğrudan ilişkili olmasa da, çoğu sürdürülebilir moda markasının kaliteye ekstra önem veren bir ahlak anlayışı da vardır. Bunun bir nedeni, uzun süre dayanan, hatta bir ömür boyu dayanan yüksek kaliteli bir parçaya sahip olmanın, sürekli olarak yeni giysiler alıp onları çöpe atmaktan elbette daha sürdürülebilir olmasıdır.

Ancak sürdürülebilirlik hassasiyeti daha çok gelişmiş toplumlarda önemsendiği için objektif olarak kumaş kalitesini değerlendirme aşağıdaki kriterlere göre yapılır.

Dayanıklılık: Uzun kesikli liflerden yapılan kumaşlar normalde daha kalitelidir çünkü daha ince bir ipliğe eğrilmişlerdir. Bu, ortaya çıkan kumaşı daha güçlü ve daha dayanıklı hale getirir.

Yumuşaklık: Liflerin uzunluğu da malzemenin yumuşaklığı açısından önemlidir. Bunun nedeni, kısa liflerde uçlarının temiz bir şekilde bitmemesi, uzun liflerin ise kumaşa daha düzgün bir şekilde dokunmasıdır.

Nefes alabilirlik: Bazı kumaşların diğerlerinden daha az nefes almasının bir nedeni, ısı yalıtımı sağlayan tek tek iplikler arasındaki küçük hava cepleridir. İnce taranmış pamuk, hava ceplerini ve hoş olmayan terli hissi önlemek için çok sıkı dokunabilir.

Dokunarak Anlama: Pamuğun kalitesini dokunuşundan kolayca anlayabilirsiniz: %100 ELS'den (ekstra uzun elyaf) veya ince taranmış pamuktan yapılan pamuklu kumaşlar pürüzsüz ve neredeyse ipeksi bir his verir. Daha ucuz çeşitler genellikle bu yumuşaklıktan yoksundur (kaliteli polyester karışımlarından yapılmadıkları sürece: bu nedenle %100 pamuklu bir T-Shirt satın aldığınızdan emin olmak için bakım etiketini kontrol etmeyi edebilirsiniz).

Işık Testi: Online alışveriş yapmıyorsanız yani satın almadan önce giysiye fiziksel olarak dokunabiliyorsanız, onu ışığa tutabilirsiniz. Çok ince kumaşlar bile tamamen şeffaf görünmemelidir. Kumaş çok fazla ışık alıyorsa, çok yoğun örülmediğini veya dokunmadığını ve bu nedenle şeklini kaybetmesi ve kolayca yıpranmasının bir işaretidir.

Desen Kontrolü: Giysinin desenini yakından incelerseniz kaliteyi aralıkların eşit oluşundan ve dokumanın düz hatlardan oluştuğunu görebilirsiniz.

Eğer online alışveriş yapıyorsanız markaya güven, ürün hakkında detaylı bilgi ve sertifikasyonlara bakmaktan başka şansınız yoktur. Bir marka ürün hakkında ne kadar detaylı bilgiler sunuyorsa ürün kalitesine o kadar güveniyor demektir.

DİĞER YAZILAR


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.