KENEVİR LİFİ VE KUMAŞ ÜRETİMİ

Kenevir bitkisinin sapını oluşturan uzun saksı lifi ipliklerinden gelir. Uzun sak lifleri, tekstil üretimi için en çok arzu edilenlerdir. Eğirilebilir ve ince, keten benzeri bir kumaşa dokunabilirler. Bu kumaş daha sonra tek başına veya pamuk, keten, ipek veya likra ve liyosel gibi suni liflerle karıştırılarak kullanılabilir. Kenevir lifleri küf ve mikroplara karşı dayanıklıdır, bu da onları yelken, branda, tente, halı ve giysi üretiminde değerli bir ürün haline getirir.

Keten, rami ve jüt gibi diğer saksı lifleri ile karşılaştırıldığında, kenevir lif uzunluğu, nihai lif uzunluğu, en boy oranı, mukavemet, çekme mukavemeti ve kopma uzunluğu bakımından ikinci, selüloz içeriğinde ise üçüncü sırada yer alır.

Kenevir ve keten arasındaki temel farklar şunlardır:

  • Çoğu işleme yöntemi ve makinesi, kenevir lifinin uzunluklarını azaltsa da, kenevir lifleri daha uzun uzunluklara ulaşabilir. Lif uzunluğunun belirli uygulamalarda bir avantaj haline gelmesini sağlamak için kenevir için yeni işleme teknikleri geliştirilebilir.
  • Keten, kompozit levha yapımında kullanıldığında bir "çiftlik kokusuna" sahip olduğu bildirilirken, kenevir çok az koku sergiliyor.
  • Kenevir renksizdir.
  • Tekstil kalitesinde uzun hat keten lifi üretmek için daha az işlem gereklidir. Kenevir daha büyüktür ve bağlar lifleri ayırmak için daha güçlüdür.
  • Keten, kenevirden daha incedir, bu nedenle ıslatma daha kolaydır. Bu önemli bir konudur ve elyafın kalitesini etkileyen kritik bir faktördür.
  • Kenevir yetiştirme konusunda herhangi bir kısıtlamanın olmadığı coğrafi bölgelerde bile tekstil endüstrisinde kenevir yerine keten tercih edilir.

 

Kenevir kumaş, doğal olarak Çoklu Kimyasal Hassasiyetler gibi kimyasal hassasiyetleri olan kişiler için pamuğa göre daha uygundur. Kenevir, herbisitler, mantar öldürücüler veya böcek ilaçları olmadan iyi yetişir. Pamuk üretimi ise Amerikan ürünlerinde kullanılan tarımsal kimyasalların neredeyse yarısını tüketiyor. Kenevir bast lifleri en uzun doğal yumuşak liflerden biridir. Pamuktan daha uzun, daha güçlü, daha emici, küflenmeye karşı daha dayanıklı ve daha yalıtkandırlar. Bu, kenevirin sizi kışın pamuktan daha sıcak, yazın daha serin tutacağı anlamına gelir. Kenevir, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını engellemede daha etkilidir. Kenevir liflerinin doğası, onları boyalara karşı daha emici yapar, bu da kenevirin ultraviyole ışınlarını daha iyi süzme yeteneğiyle birleştiğinde, kenevir malzemesinin pamuklu kumaşlardan daha az solmaya eğilimli olduğu anlamına gelir. Pamuk gibi,kenevir, yüksek kaliteli keten de dahil olmak üzere çeşitli kumaşlara yapılabilir. Pamuk, keten ve ipek gibi malzemelerle karıştırıldığında kenevir, kalite ve yumuşaklığını korurken daha sağlam, daha uzun ömürlü bir ürün sağlar.

TARLADAN KUMAŞA Kenevir, çevre ve insanların yaşamları üzerinde önemli ölçüde olumlu bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Kenevir bitkilerini kumaş ve giysilere dönüştürmek için yapılan işlemleri detaylı olarak aşağıdaki başlıklarda incelenebilir;

Büyüme:  Kenevir çok hızlı büyür, çimlenme olgunluğa kadar 80-120 gün sürer (çeşit, enlem ve alan/iklim faktörlerine bağlı olarak) - 15' yüksekliğe ulaşmak kenevirin en etkileyici özelliklerinden biridir. Bir yaz gününde, bazıları neredeyse kenevirin büyüdüğünü görebileceğinizi iddia eder. Pamuğun aksine, kenevir birçok iklim bölgesinde yetişir. Özellikle mısırın yetiştirildiği bölgelerde iyi sonuç verir. Bitkinin üç ila dört aylık kısa bir büyüme mevsimi vardır. Kenevir, uzun birincil sak lifleri içeren uzun bitkiler üretilebilmesi için metrekare başına 150'ye kadar bitki ile yoğun bir şekilde paketlenir. Kenevir bitkileri hasat edilmeye hazır olduklarında iki ila dört metre yüksekliğe ulaşmışlardır. Kenevir, doğal olarak haşerelere karşı dirençli olduğu için büyümesine yardımcı olmak için böcek ilacı gerektirmez. Dönüşümlü olarak yetiştirildiğinde gelecekteki ürünlerde zararlıları azalttığı bilinmektedir. Kenevir, diğer bitkileri boğacak kadar yoğun olarak yetiştirildiği için herbisit gerektirmez. Kenevir ayrıca çok az gübre gerektirir veya hiç gübre gerektirmez ve topraktan aldığı besinlerin %60-70'ini geri verir.

Zararlı Ot Kontrolü:   Kenevir yetiştirmek için herbisitler gerekli değildir. Kenevir çok hızlı büyür ve yoğun yaprakları çoğu otu boğar. Tarla seçimi, tohumlama öncesi toprak işleme, sığ tohumlama ve tohumlamadan sonra paketleme kolaydır.

Böcek Kontrolü:   Bertha tırtılı, Kanada'da kanola ve diğer mahsullerin döngüsel bir zararlısıdır. Gözlenen diğer zararlılar arasında Lygus bitki böcekleri, solucanlar ve çekirgeler bulunur. Bu böcek zararlılarını kontrol etmek için organik tarım yöntemleri kullanılabilir.

Hastalık Kontrolü:   Kenevir saldırabilen hastalıklar arasında Sclerotinia sclerotiorum ve Botrytis cinerea bulunur. Yabani hardal ve gönüllü kanola veya bitişik kanola meşcereleri Sclerotinia kök çürüklüğü enfeksiyonlarının kaynağı olabilir. Duyarlı olmayan mahsullerle yeterli rotasyon, hastalıklı organizmalardan arındırılmış tohumların sağlanması ve yabani hardal ve gönüllü kanola gibi konukçu türlerin yönetimi hastalık riskini yönetmek için anahtar yaklaşımlardır. Tohum üretimi için kullanılan daha düşük bitki yoğunlukları, lif üretimi için daha yüksek yoğunluklu parsellerden sklerotinia için daha az riskli olmalıdır, ancak lifli mahsuller orta çiçeklenme ile kesileceğinden, hastalık daha az sonuç doğurabilir.

Hasat:  Kenevir için hasat edilecek iki ürün vardır - kenevir lifi ve kenevir tohumları. En kaliteli lif, çiçeklenmenin erken ve orta döneminde kesilerek elde edilir. Sıkma merdaneleri çıkarılmış olan biçme makineleri ve yuvarlak balya makineleri, düşük ila orta kaliteli son kullanımlar için uygun olabilir. Hasat için en iyi yaklaşım kesme çubuğunu yerden 1, 1,5m yukarıda çalıştırmak gibi görünüyor. Kabukları ayıklanmış tohumlar, depolamada bozulmaya veya kalite kaybına daha yatkın olduğundan, biçer döverdeki tohumların kabuklarının ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Birleştirdikten sonra kalan sap malzemesi kesilebilir ve balyalanabilir. Olgun sap, erken çiçeklenmede kesilen sapa kıyasla kaba, düşük dereceli bir lif içerir, ancak yine de pazarlanabilir.

Kurutma ve Depolama:   Taze harmanlanmış tohumların ortalama nem içeriği %16-20 olabilir. Kenevir tohumlarının/tanesinin "kuru" olarak kabul edilebileceği nem içeriği tam olarak bilinmemektedir. Tohumlar %12 ile %10 arasında kurutulmalıdır. Kenevir tanesi boyunca hava akışı nispeten serbest olmalıdır. Tahıl birleştirildiğinde sert olabileceğinden, kalitenin yüksek kalmasını sağlamak için hasattan sonra mümkün olan en kısa sürede kurutmaya başlanmalıdır. Bazıları ısıtıcılı büyük fanlar, kenevir tohumu tanelerini kurutmak için kullanılır.

Tahıl Temizleme:  Nihayetinde kenevir tohumu tohumlarının gıda işleme için katı bir standartta temizlenmesi gerekir. Konvansiyonel tohum temizleme aparatı, çoğu yabancı madde veya yabancı ot tohumu problemiyle başa çıkabilmelidir. Hasat edilen tahılda önemli miktarda yeşil yabancı madde varsa, bozulmayı önlemek için depolamadan önce tahılın ön temizliği yapılmalıdır.

Derecelendirme:   Kenevir tohumu tohumları için derecelendirme standartları belirlenmemiştir. Alıcılar, yabancı maddeler, yapışkan bağları olan tohumlar, kabuğu çıkarılmış veya başka şekilde zarar görmüş tohumlar ve tür dışı mahsul veya yabancı ot tohumları konusunda endişe duyacaktır.

KENEVİR KUMAŞ ÜRETİMİ
Kenevir, eşsiz doğası nedeniyle organik olarak kolaylıkla yetiştirilebilir. Kenevir elyafın kumaşa ve kumaşın giysiye dönüştürülmesin de bireye, çevreye ve topluma sağlıklı süreçler kullanılarak yapılmalıdır. Kenevir kumaşlar en az 10.000 yıldır dokunmaktadır. Geleneksel yöntemler yüzyıllar boyunca gelişmiştir, ancak süreçler kimyasaldan ziyade mekanik kaldıkları için çevreye ve kullanıcıya dost kalmıştır. Özellikle Romanya ve Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerindeki birçok kenevir kumaş üreticisi, kenevir işleme için özel olarak tasarlanmış modern makineleri kullanan geleneksel mekanik süreci kullanır.

Daha hızlı, daha az emek yoğun ve dolayısıyla daha ekonomik oldukları için mekanik işlemlerden ziyade kimyasal işlemlere dayanan modern yöntemler geliştirilmektedir. Kâr açlığı, insanların, ekolojinin ve çevrenin sağlığına zarar verir.

Modern kimyasal yöntemler ve geleneksel organik yöntemler altında temel süreçleri ve bunların nasıl gerçekleştirildiğini inceleyeceğiz. Giysiler için kenevir kumaşı üretilirken kullanılan temel işlemler şunlardır:

  1. liflerin ayrılması;
  2. Bu liflerin eğrilmesi ve iplik haline getirilmesi;
  3. Temizleme ve yumuşatma;
  4. Boyama ve bitirme;

1-KENEVİR KUMAŞ ÜRETİMİNDE LİF AYIRMA:   Retting, uzun saksı liflerini kabuğun lif olmayan kısımlarından ayırma sürecini başlatır ve dekorasyon ve tüylenme aşamaları sırasında tamamlanır.

Kimyasal Yöntemler:  Modern kimyasal kenevir işleme, kumaşlar için iplik haline getirmek için bitkiden gelen uzun sak liflerini eritmek veya ayırmak için enzimleri, kimyasalları ve hatta ultrasonu kullanır.

Çin'deki bazı kenevir lifi üreticileri, pamuğa benzer bir kısa lif oluşturan modern fiziksel-kimyasal yöntemler kullanır. Bu, "pamuklu" kenevir veya "sürü" kenevir adı verilen kısa lifli bir kenevir oluşturur. Ancak ortaya çıkan ipliklerin kalitesinin, özellikle uzun süreli yıkama ve aşınma direnci alanında, hala iyileştirilmesi gerekiyor. Bunun nedeni, kenevir liflerinden doğal bağlayıcılar olan lignin ve pektinin çoğunu uzaklaştıran kimyasal işlemler olabilir.

Organik Yöntemler: Bitkilerin kumaşlar için ipliğe geleneksel kenevir işlenmesi, uzun lifleri iplik haline getirmek için tesisten ayırmak için doğal ve mekanik işlemlere dayanır. İki geleneksel havuzlama türü, tarla ve su havuzlamasıdır. Temel olarak, çürüme, lifi kenevir sapının odunsu çekirdeğine yapıştıran madde olan pektinin mikrobiyal çürümesidir.

Geleneksel tarla ıslatma işleminde, çiy veya yağmurun da yardımıyla bakteriyeldir. Tarlada havuzlama, sapın 30-45cm uzunluklara kesilmesini, yığının birkaç günlük aralıklarla döndürülmesini ve çürümüş ve kuruduğunda balyalamayı içerecektir. Hava durumuna bağlı olarak, tarlada su alma işleminin tamamlanması 14 ila 21 gün sürer. Ekolojik olarak kabul edilebilir su havuzu, atık suyu arıtmak için bir kanalizasyon arıtma tesisinin yakınında yapılmalıdır. Suda çökeltme, daha düzgün ve daha kaliteli bir lif üretir ancak işlem zaman alıcı ve maliyetlidir ve işlem için kullanılan su kütlesini kirletebilir.

Diğer bir yöntem yeşil havuzlama veya mekanik havuzlamadır. Bu işlem, elyafı hurddan mekanik olarak ayırmak için sahada kullanılan makineler şu anda dünya çapında çeşitli şirketler tarafından tasarlanmaktadır.

Doğu Avrupa'da, ham lif geleneksel yöntemlerle suda bekletme, kırma, tırmalama ve tüy kesme yöntemleriyle ayrılır. Bu yöntem ile, önce özel uzun elyaf eğirme ekipmanında (14 Nm'ye kadar) eğrilen ve sonra dokunan yüksek kaliteli uzun elyaf üretilir.

2- KENEVİR KUMAŞ ÜRETİMİNDE LİF EĞİRME VE DOKUMA 
Eğirme, kenevir liflerini alır ve uzun, kesintisiz bir iplik üretmek için onları bir araya getirir. Bu iplik daha sonra kenevir giysiler ve tekstil ürünlerinde kullanılan kumaşı dokumak veya örmek için kullanılır. Kimyasal yöntemlerle işlenen kenevir lifleri ile organik yöntemlerden elde edilen lifler arasındaki eğirme işleminde farklı olan, genellikle kenevir lifinin uzunluğu ve uzun lifli organik keneviri ve kısa lifli, kimyasal olarak işlenmiş keneviri eğmek için gereken eğirme makineleridir. Ancak maliyeti azaltmak isteyen tekstil üreticileri, kenevir liflerini işlemek için kimyasal yöntemler de kullanırlar.

Kenevir kumaş yıkanıp büzüldüğünde, dokuma doğal olarak kapanacaktır. Bu, elde edilen büzülme derecesi ile doğru orantılıdır. Pratik açıdan bu, aynı dokuma kumaşlardan birinin yıkanması, boyanması, ağartılması veya çekmesi durumunda farklı görünebileceği anlamına gelir.

Kimyasal Yöntemler:
Uzun lifli kenevirden farklı olarak, kimyasal işlemle oluşturulan kısa lifli “pamuklaştırılmış” kenevir, hafifçe değiştirilmiş pamuk veya yün işleme ekipmanında eğrilebilir ve tamamlanabilir, böylece pamuk ve yünün işlenmesi için mevcut ve uygun maliyetli altyapılar kullanılabilir. Bu, tekstil üreticilerinin bu yeni pazara girmek için kenevir kumaşlarını hızlı ve daha düşük bir maliyetle işlemeye başlamasını sağlar. Günümüzde modern rotor iplik eğirme makinelerinde kısa lifli kenevir kullanarak eğriliyor.

Organik Yöntemler:
Günümüzün elyaf eğirme makineleri, pamuk ve yünde bulunan daha kısa elyaflar için tasarlanmıştır. Geleneksel organik yöntemler kullanılarak eritilen kenevir, kenevirdeki uzun lifleri koruduğu için, uzun lifleri eğrilmiş ipliğe işlemek için özel eğirme makineleri gerekir. Özel eğirme makinelerinin ek masrafı ve daha yüksek işletme maliyeti, mevcut tekstil üreticilerini faaliyetlerini uzun elyaflı kenevir ipliklerinin üretimine genişletme konusunda cesaretini kırmıştır.

 

3- KENEVİR KUMAŞ ÜRETİMİNDE TEMİZLEME VE YUMUŞATMA

Yıllar öncesinden kenevir kumaşına aşina olanlar arasında kenevir, sert ve hatta cildi aşındırıcı olarak ün yapmıştır. Doğal olarak uzun ve güçlü lifler, daha sert ve daha ağır bir kumaş yarattı. Kenevir tekstil üreticileri, kenevir kumaşının yumuşaklığını iyileştirmenin yollarını aradılar.

Kimyasal Yöntemler: Kimyasal işleme, lifi hamur haline getirmek, temizlemek ve yumuşatmak için ağır kostik sodalar ve asit durulamaları kullanır. Ne yazık ki bu, lifi zengin karakterinin ve gücünün çoğunu yok eder ve tehlikeli, çevreye zarar veren atıklar üretir.

Organik Yöntemler:
Ekolojik düşünceye sahip kenevir tekstil üreticileri, cilde yumuşak olan ve yine de kenevirin olağanüstü dayanıklılığını koruyan kimyasal içermeyen, organik kenevir kumaşları üretmek için yeni yöntemler araştırıyor ve geliştiriyor. Romanya merkezli çevre dostu bir kenevir üreticisi ve üreticisi olan ECOLUTION®, üstün kenevir giysileri ve ürünleri üretmek için birçok yeni yöntemin öncülüğünü yapmıştır. Bunu, penye teknolojilerinin tüyleme aşamasını ve elyaf hazırlamadaki bantlama aşamasını rafine ederek başardılar.

Düşük lignin içeriği nedeniyle kenevir, odundan daha az kimyasal kullanılarak hamur haline getirilebilir. Doğal parlaklığı, klorlu ağartıcı kullanma ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Kenevir lifleri ile klor diksoit yerine hidrojen peroksit kullanan daha nazik ve nazik bir kimya mümkündür. Tüm ovma ve temizleme maddeleri solvent bazlı değil biyolojik olarak parçalanabilir. Dolayısıyla bütün bu yöntemler daha çevrecidir.

4- KENEVİR KUMAŞ ÜRETİMİNDE BOYA & BİTİRME
Tekstil boyama işleminin çevre üzerindeki etkisi dünya çapında büyük farklılıklar göstermektedir. Gelişmekte olan birçok ülkede boyama yöntemleri, kullanılan boya türleri ve atıkların bertarafı ile ilgili düzenlemeler bulunmamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ve özellikle Kaliforniya'da çevre yasaları, ticari boyahaneler tarafından kullanılan boya türlerini ve boyama yöntemlerini düzenler.

Tekstillerin boyanması ve neyin "çevresel" olarak kabul edilmesi gerektiği konusunda çok fazla kafa karışıklığı var. Boyama işleminin çevreye verdiği zararın ölçüsü belirlenirken üç unsur dikkate alınmalıdır:

  1. Kullanılan gerçek boya ve toksik özelliklere sahip olup olmadığı.
  2. Boyama yöntemi ve ne kadar enerji gerektiği.
  3. Kumaşa ne kadar boya girdiği ve fazla boya ve kimyasalların atılma yöntemi.

Atıkların ele alınması, muhtemelen sürecin çevreye ne kadar zararlı olduğunu belirleyen en büyük faktördür. Fazla atık, tahliye edilmeden önce filtrelenip nötralize ediliyor mu? Yoksa herhangi bir filtrasyon kullanılmadan bir nehre mi boşaltılıyor? Genellikle gelişmekte olan ülkelerde en ucuz atık yönteminin kullanılıyor olması çevre koruma yasalarının geliştirilmesi, önemli hale getirmektedir.

Kenevir kumaşlar boyanabilir veya kenevir liflerinin işlendikten sonraki görümünü olan bej renginde olabilir.

Kimyasal Yöntemler:
Klor genellikle giysileri temizlemek ve boyamaya hazırlamak için kullanılır ve ardından sentetik boyalar kullanılır. Sentetik boyalar laboratuvarda üretilir ve diğer kimyasallardan sentezlenir. Bazı sentetik boyalar, çevreye salındığında olumsuz tepki veren ağır metaller ve diğer elementleri içerir. ABD ve Avrupa'da kullanılan daha yeni sentetik boyalar daha az zararlı elementlere sahip olma eğilimindedir. Boyama yöntemi de bir faktör oynar. Boya moleküllerinin kumaşın liflerine bağlanmasına yardımcı olmak için boya banyosuna zararlı kimyasallar eklenebilir. Ayrıca boya makinesini mekanik hareket ve ısı şeklinde çalıştırmak için kullanılan enerji miktarı da şirketten şirkete ve ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösterir.

Merserizasyon, parlaklığı, mukavemeti ve boyaları kabul etme eğilimini arttırdığı için bazen giysileri boyamaya hazırlamak için kullanılır. Merserizasyon, ipliklerin bir kostik soda olan sodyum hidroksite daldırılması ve ardından asit ile nötralize edilmesiyle ipliklerin liflerini şişiren bir işlemdir.

Organik Yöntemler:
Kenevir organik olarak kabul edilebilmesi için, kumaşların terbiyesi büyük ölçüde sentetik kimyasallar kullanılmadan yapılır. Mutlaka kullanılacaksa sadece katı ekolojik kriterleri karşılayan kimyasallar kullanılır. Apreleme aşamasında kenevir kumaşını yumuşatmak için güçlü basınçlı hava püskürtmeleri kullanan hava apreleme teknolojisi gibi boyama ve terbiyede ekolojik olarak güvenli yeni teknolojiler geliştirilmiştir.

Bazen boyama ve terbiye işleminden önce bir nişasta haşıllama kullanılabilir. Boyutlandırma, kumaşlara pürüzsüzlüklerini, aşınma direncini, sertliğini, mukavemetini ve parlaklık ağırlığını geliştirmek için uygulanan bileşikler için genel bir terimdir. Nişasta genellikle organik işlemede kullanılır ve enzimler genellikle doğal haşıllamanın boyutunu küçültmek için kullanılır. Kumaşı açık veya parlak renkli boyalara hazırlamak için hidrojen peroksit ağartıcı kullanılır.

Doğal boyalar bitkilerden, toprak killerinden ve hatta böceklerden yapılabilir. Birçok kişi, doğal boyalarla boyanmış kumaşların, geleneksel boyama yöntemlerine göre ekosisteme daha az zararlı olacağına inanmaktadır, ancak bu her zaman böyle değildir. Pigment moleküllerini doğadan çıkarma işlemi, onları laboratuvarda sentezlemekten daha fazla enerji ve zararlı kimyasallar gerektirebilir. Bazı boyalarda, gerçek pigment molekülleri, ister doğadan ister laboratuvardan kaynaklansın, aynıdır.

Düşük etkili ve lif reaktif boyalar, en az %70 fiksasyon oranı ile suda çözünür doğal bileşenlerden yapılır. Ağır metal içeriği yoktur. Düşük etkili boya işlemi, boyama işleminde kullanılan ısıyı geri kazanır ve boyama işleminde kullanılan atık suları temizlemek için yerinde su filtrasyonuna sahiptir. Boya banyosunda kullanılan katkı maddeleri biyolojik olarak parçalanabilir olmalıdır.

Kenevir kumaşı yapımında aşağıdaki çevre dostu süreç kullanılabilir.
(Not: Bu işlemler diğer doğal kumaşlarda da kullanılabilir.)

  • Gerdirme : Kurutma sırasında bir kumaşı istenilen genişlikte tutma işlemidir. Bir gerdirme çerçeve makinesi, kumaşı ısıtılmış bir oda boyunca ilerlerken pimler veya klipslerle kenarlarından sıkıca tutar. Bu genellikle, kumaşa bitmiş görünümünü veren terbiye işleminin son adımıdır.
  • Sanforized: Büzülme performansının ticari markalı kontrol standardıdır. Kumaş %1 den daha az bir gerilmeye uymaya zorlanır.
  • Sıkıştırma: Bir kumaşı ısı ve basıncın büzüştürerek elde edilen dokunun krepsi/kırışık ve hacimli olmasını sağlayan kalıcı bir işlemdir.
  • Kalenderleme: Kumaş, düz, parlak, pürüzsüz, yüksek parlaklıkta bir yüzey elde etmek için basınç altında ısıtılmış silindirler arasından geçirilir.
  • Buhar Odası: Baskı ve boyama işlemlerinden sonra boyaların renklerini stabilize eder. Buharın kumaştan geçirildiği işlem. Bu, özellikle dokumalarda uygulandığında kumaşları kısmen küçültür ve şartlandırır.
  • Isıyla Büzülme: Kumaşın büzülme direncini ve şekil tutuşunu ve genellikle kuru veya nemli ısı yoluyla kırışma direnci gibi diğer istenen özellikleri iyileştirir.
  • Yakma: Kumaştan dışarı taşan liflerin alev veya ısıtılmış plakaların üzerinden geçirilerek yakılması. Baskı ve net yüzeyler için gerekli olan pürüzsüz yüzeyi verir.
  • Fırçalama: Lif uçlarını yükseltmek için birden fazla fırça veya diğer aşındırıcı elemanlar kullanır, böylece kumaş yüzeyinde bir tüy oluşur.
  • Zımparalama veya Süetleme : Kumaşın, aşındırıcı kağıtla kaplanmış, hızla dönen silindirlerden geçirilmesi işlemidir .
  • Napping: Metal uçlar/ince tel fırçalar veya teasel (bitki) çapakları ile kaplı hızlı dönen silindirlerin üzerinden geçirilerek kumaşın yüzey liflerinin yükseltilmesi.
  • Enzim Yıkama: Kumaşlarda taşla yıkanmış efektler üretmek için bir enzimin (kimyasal reaksiyonu hızlandırmak için kullanılan organik katalizör) kullanılması. Bu işlem, kumaşlara gerçek taş yıkamaya göre daha az zarar verir ve son derece arzu edilen yumuşak bir tuşe üretir.
  • Biyoparlatma: Selülozun (selülozu parçalayan herhangi bir enzim grubu) enzimlerin lif yüzeylerini hidrolize ettiği yer. Bu tedavi eli iyileştirir, tüylenmeyi ve boncuklanmayı azaltır ve daha net bir sonuç verir. Biyoparlatma ajanları, çevresel olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki gereksinimlere uymalıdır:

-Kullanılan yumuşatıcılar biyolojik olarak parçalanabilir.

-Formaldehit bazlı reçineler içermez.

-Açıklanmayan kimyasal kaplama yok.

-Asit yıkama yok / Taş yıkama yok.

DİĞER YAZILAR


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.