TEKSTİL HAMMADDLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM ARAYIŞLARI VE KENEVİR İPLİĞİ

Sürdürülebilirlik son yıllarda her alanda daha fazla duymaya başladığımız bir konu. Daha önce tekstil sektöründe sürdürülebilirlik , kenevir yetiştirmenin avantajları ve kullanım alanlarıkenevir iplik ve tekstil sektekstil sektöründeki yeri, yazılarımızla değindiğimiz kenevirin stratejik önemi artıkça hükümetler araştırmalara destek veriyor, ayrılan fonlar artırılıyor. Sürdürülebilirlik konuşuldukça üretim hammaddelerinin yıldızlarından biri olan kenevirinde popülerliği hızla artıyor.

Aslında tüm doğal bitki lifleri biyolojik olarak parçalanabilir ve sürdürülebilirdir. Liflerin çoğu zamanla bozulur, ancak süre önemli ölçüde daha uzundur ve bozulma sürecinin toprak ve su ve ardından genel çevre üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin başlaması, artan çevre bilinci seviyesi ve yasal düzenlemelerin gevşetilmesi ile doğal liflere olan ilgi yeniden canlanıyor. Birkaç bitki, meyve ve tohum ya yeniden keşfediliyor ya da gezegeni iyileştirebilecek yeni kumaşlar geliştirmek için yeni işleme yolları araştırılıyor.

Lif bitkileri yüzyıllardır dünya çapında var olmuştur. Bitki liflerinin tekstil, ip, kağıt ve daha yakın zamanda kompozit malzemelerdeki teknik uygulamalarda uzun bir kullanım geçmişi vardır. Tekstil liflerinin kullanımı MÖ 9000'e kadar uzanıyor, bitkilerden elde edilen lifler, büyüdükçe yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir olarak kabul edilebilir ve kenevirde olduğu gibi zarar vermeden ve hatta bazen faydalı etkilerle toprağa geri döndürülebilir.

DİĞER YAZILAR

BİTKİ LİF ÇEŞİTLERİ:

Selüloz, bir bitkinin hücre duvarlarının çoğunu oluşturan maddedir. Tüm bitkiler selüloz ürettir, Bitki bazlı tüm lifler, genellikle hasat, samandan ayırma ve temizleme yoluyla bitkinin son ürün için kullanılmayan kısımlarından ayrıldığı bir süreçten geçmelidir. Bu işlemlerin bazıları doğal ve organik olarak kabul edilebilirken, bazıları bambu gibi geçerliliğini olumsuz etkileyebilecek kimyasalların yoğun kullanımını gerektirir.

Dört ana bitki lifi türü vardır:

  • Bastal lif veya floem lifi veya cilt lifi, floemden toplanan bitki lifidir - bazen cilt olarak adlandırılan iç kabuk - veya bazı bitkilerin gövdesini çevreleyen bast. Bast lifi, floemin iletken hücrelerini destekler ve gövdeye güç sağlar; örnek keten ve kenevir.
  • Yaprak lifleri veya sert lifler, esas olarak kordon veya vegan deriler için kullanılan bir bitki lifi türüdür. Artan lignin içeriği nedeniyle bitki liflerinin en sertidirler. Bunlar geleneksel yapraklar değil, sisal için kullanılan ananas ve agav gibi daha etli yapraklı bitkilerdir.
  • Bitkilerin tohumlarından ve meyvelerinden elde edilen lifler genellikle kıllara veya liflere bağlanır veya pamuk, hindistan cevizi ve kapok gibi lifli olabilen bir kabuk içinde kaplanır.
  • Ağaç lifleri ağaçlardan, çimenlerden ve bambudan elde edilir. Bu lifler daha serttir ve genellikle lifleri yumuşatmak için ekstra bir işleme ihtiyaç duyar. Çoğu zaman, sodyum hidroksit, viskoz için karbon sülfür ve liyosel için N-metilmorfolin-N-oksit ile çözülür, bu karbon sülfürden daha az zararlıdır, daha sonra suni elyaflarla aynı yöntemlerle ekstrüde edilir.

Birçok doğal lif, lif ipliklerini diğer bitki dokularından çıkarmak için işleme tabi tutulmalıdır. Bazı durumlarda, onları birbirine bağlayan doğal sakızın çıkarılması gerekir. Bu ayrıştırma, hasat edilen gövdeden lif demetlerinin çıkarılmasını içeren, rutubet giderme olarak da bilinen, retting adı verilen bir işlem kullanılarak tarlada gerçekleştirilebilir. Biyolojik veya mekanik olan başka işlemler de gerçekleşebilir ve çoğu durumda her iki işlemin bir karışımı gerekir.

Daha sürdürülebilir biyobozunma yöntemlerine yeniden ilgi var. Biyobozunma, bakteri, mantar ve diğer biyolojik ajanlar gibi mikro organizmaların biyolojik aktivitesi nedeniyle bir malzemenin ayrışmasıdır. Biyobozunur lifler mikro organizmalar tarafından parçalanabilir. Doğal liflerin çoğu biyolojik olarak parçalanabilir olduğundan, lifleri optimum performans seviyesinde tutmak için hassas bir işleme dengesi gerekir.

Alternatif Lif Çeşitlerine Artan İlgi:

Yenilenebilir kaynaklara son zamanlarda artan ilgi geleneksel olmayan bitkilerden alternatif bitki lifleri üzerinde çalışmaları artırdı. Nesiller boyunca aktarılan geleneksel teknikler emek yoğundur, lifleri bitki yapraklarından veya gövdelerinden ayırmak işlemi çok zaman alır ve genellikle performan hava koşullarından etkilenir, dolayısıyla daha ekonomik yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Günümüzde küresel ısınmanın etkileri daha fazla hissedildikçe kaynaklar ve üretim methodları ile daha sürdürülebilir bir yaşam sürmenin yolları araştırılıyor, üreticiler ve girişimciler doğal elyafları 21. Yüz yıla ve moda ana akımına taşımanın yollarını arıyorlar.

Kenevir dışında ısırgan otu, lotus çiçeği, ananas, kahve çekirdekleri, dikenli incir, muz ve portakal gibi bitki ve meyvelerle ilgili lif araştırmaları sürdürülmektedir. Biz uzmanlık alanımız olan kenevir üzerinde duracağız.

KENEVİR:

Başta ABD’de başlayan yasal değişiklikler zamanla tüm ülkelerde kenevire olan ilgili artırdı. Kenevir, çok az su ve varsa nispeten az sayıda herbisit, böcek ilacı veya sentetik gübre gerektiren çok hızlı büyüyen bir bitkidir. Kenevir ekimi, hayati besinleri yenileyerek ve erozyonu önleyerek toprak sağlığını iyileştirir.

Kenevir kumaşları, çok çeşitli patojenik bakterilere karşı antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Diğer tüm elyaflara kıyasla en iyi ısı kapasitesi oranına sahiptir, bu nedenle kullanıcıyı yazın serin, kışın sıcak tutar. Kolay boyanır ve kolayca renk değiştirmez. Aynı zamanda serttir ve pamuklu giysilerden daha esnek ve daha uzun ömürlüdür.

Çin, küresel kenevir üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturuyor ve kenevir lifi ve tekstil üretimine ilişkin 600'den fazla uluslararası patentin yarısından fazlasını elinde bulunduruyor. Hindistan ve Romanya, ıslak eğirme proseslerini kullanarak daha ince kenevir ipliği üretmektedir.


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.