KENEVİR LİFİ, TARİHÇESİ, ÜRETİMİ, ENDÜSTRİYEL KULLANIM ALANLARI

Kenevir. Kenevir, doğal olarak en çevre dostu kumaşlardan biridir ve aynı zamanda en eskisidir. (Columbia History of the World, insan endüstrisinin en eski kalıntılarının, M.Ö. 8000 yıllarına dayanan mezarlarda kenevir kumaş parçaları bulunmuştur.)

Kenevir lifi, en güçlü ve en dayanıklı doğal tekstil liflerinden biridir. Sadece güçlü olmakla kalmaz, aynı zamanda herhangi bir doğal elyafın en düşük uzama yüzdesinede sahiptir. Ayrıca kenevir, üstün yalıtım özellikleri sağlayan tüm liflerin en iyi ısı kapasitesi oranına sahiptir. Bir kumaş olarak kenevir, diğer doğal tekstillerin tüm sıcaklığını ve yumuşaklığını sağlar, hatta diğer malzemelerde nadiren bulunan üstün bir dayanıklılığa da sahiptir. Doğal organik kenevir lifi 'nefes alır' ve biyolojik olarak parçalanabilir. Diğer liflerle karıştırılan kenevir, her iki tekstilin de arzu edilen niteliklerini kolaylıkla bünyesinde barındırır. Kenevir doğal gücü ile birleştirildiğinde, pamuğun yumuşak esnekliği veya ipeğin pürüzsüz dokusu yepyeni bir moda tasarımı türü yaratır.

Yüzlerce kullanım alanı olan bir elyaf olan kenevir, kumaş üretiminde de kullanılmaktadır. Çin'de keşfedilen, 2000 yıldan daha eski olan en eski kağıt parçasının kenevirden yapıdığı biliniyor. 1883 yılına kadar dünyadaki tüm kağıtların %75 ila %90'ının kenevir lifinden yapıldığı tahmin ediliyor. Yani Gutenberg’in İncili (15. yüzyıl), Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında Kitabı (19. yüzyıl) ve bu tarihler arasındaki hemen hemen her şey eser kenevir kağıdına basıldı. Thomas Jefferson, Bağımsızlık Bildirgesi'nin ilk taslaklarını Hollanda'da üretilen kenevir kağıtlarına yazdı. Jefferson, endüstriyel bir ürün olarak kendi plantasyonunda kenevir yetiştirdi ve kurutulmuş sapı ABD Donanması'na donatma malzemesi olarak sattı. George Washington ayrıca cilt losyonu da dahil olmak üzere çeşitli ticari kullanımlar için lifli tohumu toplayarak kenevir yetiştirdi.

Kenevir tohumu besleyicidir ve diğer tüm kaynaklardan daha fazla esansiyel yağ asitleri içerir, tam protein bakımından soya fasulyesinden sonra ikinci sırada olsa da insan sindirim sistemi açısından ilk sıradadır, B vitaminleri yüksektir ve iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Besin olarak, sebzeli burgerler, salata sosları ve makarnalarda ve hayvanlar yemlerinde kullanılır.
Kozmetik üreticileri makyaj, cilt losyonları ve şampuanda kenevir yağı içerir. Avrupa'da kenevir, ev temizleyicilerinde daha sert kimyasallara doğal bir alternatif olarak kullanılmaktadır.

Kenevir, ağaçlardan daha hızlı ve kolay büyüyen yenilenebilir bir kaynaktır ve keneviri, ağaçların liyosel ve odun hamurlarından suni ipek gibi insan yapımı lif üretiminde kullanılması için onlarca yıl beklemekten daha uygun maliyetli hale getirir. Kenevir sapının kabuğu, dünyanın en uzun doğal yumuşak lifleri arasında yer alan ve selüloz açısından da zengin olan sak liflerini içerir. İç odunsu çekirdeğindeki selüloz ve hemi-selüloza hurd denir. Kenevir lifi, pamuk lifinden daha uzun, daha güçlü, daha emici ve daha yalıtkandır.

Kenevir, sürdürülebilir bir temelde, dönüm başına keresteden daha fazla kağıt hamuru üretir ve her kağıt kalitesi için kullanılabilir. Kenevir kağıdı üretimi atık su kirliliğini azaltabilir. Kenevir'in düşük lignin içeriği, hamurlaştırmada kullanılan asit ihtiyacını azaltır ve kremsi rengi, sert klor bileşikleri yerine çevre dostu ağartma sağlar. Daha az ağartma, daha az dioksin ve daha az kimyasal yan ürün ile sonuçlanır. Kenevir lifli kağıt bozulmaya karşı dayanıklıdır ve asitsiz bir işlem kullanıldığında eskidikçe sararma yapmaz. Kenevir kağıdı ayrıca ahşap bazlı kağıttan daha fazla geri dönüştürülebilir.

Kenevir mükemmel bir biyokütle yakıt üreticisidir ve kenevirdeki hidrokarbonlar, yakıt peletlerinden sıvı yakıtlara ve gaza kadar çok çeşitli biyokütle enerji kaynaklarına dönüştürülebilir. Biyo-yakıtların geliştirilmesi, fosil yakıt ve nükleer enerji tüketimimizi önemli ölçüde azaltabilir.

Kenevir organik olarak kolayca yetiştirilebilir, kenevir çoğunlukla herbisitler, mantar öldürücüler veya böcek ilaçları olmadan yetiştirilebildiği için ekonomik avantaja sahiptir.Hızlı büyümesinden dolayı ayrıca ot ayrıştırma gerektirmemesi bakım maliyetlerini de azaltır.

Çevre dostu kenevir çoğu toksik petrokimya ürününün yerini alabilir. Biyobozunur plastik ürünlerin üretiminde kenevir kullanmak için araştırmalar yapılmaktadır: bitki bazlı selofan, enjeksiyon kalıplı ürünler için kenevirle karıştırılmış geri dönüştürülmüş plastik ve yağdan yapılan reçineler sadece birkaç örnektir.

DİĞER YAZILAR

KENVİRİN KULLANIM ALANLARI
Kenevir, giyimden kağıda, inşaat malzemelerine, arabalara, yakıtlara, gıda ürünlerine ve çok daha fazlasına kadar çok geniş bir ürün yelpazesi üretmek için kullanılabilir. Bazı insanlar, soya fasulyesi, pamuk bitkisi ve Douglas Köknar ağacının faydasını tek bir yeşil pakette birleştirdiği için keneviri 30.000 kullanımlık bitki olarak adlandırır. Kenevir çevresel, yenilenebilir, yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir bir kaynaktır.

  • Kenevir kumaşlar
    Kenevirin kolay yetiştirilebilme avantajlarının yanında pamuk üretiminde tarımsal kimyasallar sıkça kullanılılır. Kenevir bast lifleri en uzun doğal yumuşak liflerden biridir. Pamuktan daha uzun, daha güçlü, daha emici, küflenmeye karşı daha dayanıklı ve daha yalıtkandırlar. Yani kenevir sizi kışın pamuktan daha sıcak, yazın daha serin tutar. Kenevir, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını engellemede daha etkilidir. Kenevir liflerinin doğası, onları boyalara karşı daha emici yapar, bu da kenevirin ultraviyole ışınlarını daha iyi süzme yeteneğiyle birleştiğinde, kenevir malzemesinin pamuklu kumaşlardan daha az solmaya eğilimli olduğu anlamına gelir. Pamuk gibi, kenevir de yüksek kaliteli keten de dahil olmak üzere çeşitli kumaşlara dönüştürülebilir. Pamuk, keten gibi malzemelerle karıştırıldığında, kenevir kalite ve yumuşaklığı korurken daha sağlam, daha uzun ömürlü bir ürün sağlar. Kenevir birçok yönden çevre dostudur. İnsanlara ve çevreye zararlı çok miktarda kimyasal madde gerektiren pamuğun yerini alabilir. Tüm dünyada zararlı olduğu için eleştirilen pestisitlerin yarısı pamuk üretiminde kullanılıyor. Kenevir, toprak erozyonunu önlemeye yardımcı olan, toksinleri gideren, hastalık molası sağlayan ve gelecekteki mahsullerin yararına toprağı havalandıran derin bir kök sistemine sahiptir.
  • Biyolojik olarak parçalanabilen endüstriyel ürünler
    Kenevir selüloz açısından zengin olduğu için, biyolojik olarak parçalanabilen plastik ürünlerin üretimi için kenevir kullanımına yönelik araştırmalar yürütülmektedir. Bitki bazlı selofan, enjeksiyon kalıplı ürünler için kenevir ile karıştırılmış geri dönüştürülmüş plastik ve kenevir yağından yapılan reçineler bir gün üretilebilir. BMW, otomobilleri daha fazla geri dönüştürülebilir hale getirmek için otomobillerinde kenevir malzemeleri kullanıyor. Kenevir lifleri, endüstride cam elyafı yerine giderek daha fazla kullanılmaktadır. Fiberglasın kenevir ile değiştirilmesinin avantajı, kenevirin daha hafif, biyolojik olarak parçalanabilmesi ve daha ucuz olmasıdır.

  • Biyokütle yakıtları
    Kenevir, diğer mahsullerin çoğundan dönüm başına daha fazla biyokütle üreten, yüksek verimli bir lif mahsulüdür. Sonuç olarak, kenevirdeki hidrokarbonlar, atmosferimizi kirletmeyen fosil yakıtlara yenilenebilir, düşük kirletici bir alternatif olarak kullanılabilir. Kenevir, biyodizel ve etanol gibi alternatif yakıtların üretilmesinde mükemmeldir. Kenevir yakıt peletlerine, sıvı yakıtlara ve gaza işlenebilir ve fosil yakıt ve nükleer enerji tüketimimizi azaltabilir. İşlem, kullandığınız şeye bağlı olarak değişse de, hem tohum hem de lif kullanılabilir.

  • Ahşap ürünler için yedek
    Ahşap ürünlerin yerine kenevir, çok daha çevre dostu faydalar sunar. Kenevir, dönüm başına üç ila sekiz ton lif verir; bu değer, ortalama bir ormanın veriminin dört katıdır. Ahşabın aksine, kenevir lignin bakımından düşüktür, bu da kenevirin daha az kimyasal kullanılarak hamur haline getirilebileceği anlamına gelir. Artık ahşaptan yapılan birçok inşaat ürünü kenevirden yapılabilmektedir. Kenevirden yapılan kirişler, dikmeler, direkler, yönlendirilmiş yonga levha ve orta yoğunluklu sunta, kenevirin uzun lifleri nedeniyle daha güçlü ve daha hafif olacaktır. Washington Eyalet Üniversitesi, ahşap esaslı suntadan iki kat daha güçlü olduğu tespit edilen kenevir lif levha üretti. Odun lifinin kenevir bazlı ürünlerle değiştirilmesi, ormanları vahşi yaşam habitatı, su havzaları, rekreasyon alanları, oksijen üretimi ve küresel ısınmayı azaltan karbon giderimi için koruyabilir.

  • Kağıt
    Kenevirden üretilen kağıt yüksek kalitededir, ayrışmaya karşı dayanıklıdır ve asitsiz bir işlem kullanıldığında eskidikçe sararmaz. Bu nedenlerden dolayı Avrupa'da kenevir kağıdı İnciller için kullanılmaktadır. 1500 yıldan daha eski bir kenevir kağıdı örneği bulunmuştur. 1850 lerde odun hamurundan kağıt kenevirin yerini almaya başladı. Ağaçlar ucuzdu, ama şimdi hızla tükeniyorlar. 20 yıllık bir süre içinde bir hektar kenevir, dört hektar orman kadar kağıt üretebilir. Japonya hala odun hamurunun çoğunu, endişe verici bir oranda yok edilen tropik yağmur ormanlarından ithal ediyor. Kenevir kağıdı, ahşap esaslı kağıttan çok daha fazla kez geri dönüştürülebilir. Kenevir'in doğal kremsi rengi, klorlu ağartıcı ihtiyacını ortadan kaldırarak aşırı toksik dioksinin akıntılara dökülmesini önler. Bunun yerine, kenevir daha yumuşak hidrojen peroksit kullanılarak ağartılabilir.

  • Vücut Bakım Ürünleri
    Kenevir antimikrobiyal özellikleri, onu şampuanlar ve saç kremleri, losyonlar, masaj yağları, merhemler, sabunlar, cilt kremleri, güneş kremi ve dudak balsamı gibi kozmetik ve vücut bakım ürünleri için faydalı kılar. Kenevir tohumlarından elde edilen yağın dermatit ve diğer ciddi cilt hastalıklarını iyileştirdiği bilinmektedir.Vücut Bakım Ürünleri. Kenevir antimikrobiyal özellikleri, onu şampuanlar ve saç kremleri, losyonlar, masaj yağları, merhemler, sabunlar, cilt kremleri, güneş kremi ve dudak balsamı gibi kozmetik ve vücut bakım ürünleri için faydalı kılar. Kenevir tohumlarından elde edilen yağın dermatit ve diğer ciddi cilt hastalıklarını iyileştirdiği bilinmektedir.

  • Evcil Hayvan Mamaları
    Kenevir, köpeklerden ve kedilerden ineklere ve atlardan tüm kuş ve tavuk çeşitlerine kadar evcil hayvanlar için sağlıklı bir protein sağlar.

  • Deterjanlar
    Yağ ayrıca, su sistemlerimizde doğal olarak biyolojik olarak parçalanan bir çamaşır deterjanı haline getiriliyor.

  • Sanat malzemeleri
    Kenevir, tablolarda ve kitaplarda kullanım için mükemmel bir arşiv malzemesidir. En ünlü tablolar kenevir keten üzerine kenevir yağı ile boyanmıştır. Eski Çin'de kenevir ve dut kabuğundan kağıt yapma sanatı bir devlet sırrı olarak korunuyordu, ancak sonunda bilgi Araplar aracılığıyla Japonya'ya ve Avrupa'ya da ulaştı. 1390'da kenevir paçavralarını kağıt haline getiren ilk Avrupa fabrikası kuruldu. 1455'te Gutenberg, Avrupa'da ilk basılı kitabı kenevir kağıdına bastı. Geleneksel bir Japon kağıdı olan Washi, kenevir ve dut lifinden yapılmıştır.

  • Gıda Ürünleri
    Kenevir tohumlarından çok çeşitli gıda ürünleri yapılabilir. Olağanüstü besin değerlerine sahiptirler ve tam bir bitkisel protein kaynağı olarak soya fasulyesinden sonra ikinci sıradadırlar. Ancak soya fasulyesinden daha uzun ömürlü ve daha sindirilebilirdirler. Kenevir tohumunda bulunan ana protein edestindir. Soyadan farklı olarak, kenevirin sindirilebilir olması için pişirilmesi veya fermente edilmesi gerekmez.

Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.