Giyim Sanayinde Sürdürülebilir Üretim

Sürdürülebilirlik herkes için farklı bir anlam taşıyabilir, sürdürülebilir bir kumaştan bahsetmemiz için sürdürülebilir bir malzemeden üretilmesi ve doğa dostu bir üretim sürecinden geçmesi gerekir. Ayrıca sürdürülebilir kumaşlardan üretilen giysiler ömürlerinin sonunda atık haline geldiğinde doğaya zarar vermeden yok edilebilmelidir. Yani sürdürülebilirlik hammadde, üretim, çevre şartları, tüketim ve sonunda yok oluş döngüsünün her adımında gözetilmelidir.

Bu döngünün ne kadarı doğal ve zararsız olabilir?
Tekstil hammaddeleri düşünüldüğünde tüm aşamalarında %100 sürdürülebilirlikten bahsetmek çok zor ve yüksek maliyetlidir. Sürdürülebilir elyaf tedariki için, ekim veya çıkarma işleminin, eğer varsa, ihmal edilebilir bir çevresel etkiye sahip olması gerekir. Yetiştirilmesi veya çıkarılması çevreyi tehlikeye sokan lifler, sürdürülebilir tekstiller için sürdürülebilir olmadığı gibi tüm doğal lifler göründükleri kadar sürdürülebilir değildir. Örneğin doğal elyaflardan pamuk üretimi açısından en kirli organik liflerden biridir . Pamuk tarımı, çevreyi kirleten ve tüketicilere zarar verebilecek pestisitlerin, herbisitlerin ve kimyasal gübrelerin yoğun kullanımını gerektirir. Bu yüzden daha az su kimyasal gübre gerektiren organik pamuk üretimine yönelmek gerekiyor.

Sürdürülebilirlik ile ilgili bir diğer kıstas, elyafın bitmiş bir ürün haline gelmeden önce kat ettiği mesafedir. Ham tekstil malzemelerinin taşınması, giysilerin karbon ayak izine katkıda bulunur. Üretimin her aşaması için farklı yerlere taşınan malzemelerden yapılan giysiler, yerel olarak üretilen kumaşlardan daha yüksek karbon salınımı oluşturur. Yenilikçi şirketler, daha az enerji gerektiren ve daha az atık malzeme üreten çeşitli üretim yöntemlerine sahiptir.

Sürdürülebilir Atık Politikası: Dünya her yıl yaklaşık 92 milyon ton tekstil atığı üretiyor. Sürdürülebilir olmayan dayanıksız kumaşlardan üretilen giyim ürünlerinin daha çabuk çöpe gitmesinin bir sonucu.

Daha Az Kirlilik:  Şu anda moda endüstrisi, çevre kirliliğine en çok katkıda bulunan ikinci sektördür. Sektör, küresel ısınmaya katkıda bulunan küresel sera gazı emisyonlarının %10'undan sorumludur. Sürdürülebilir kumaşlarla yapılan üretim bu oranı ciddi ölçüde düşürür.

Kaynak Koruma: Su, tekstil endüstrisi tarafından en çok baskı altına alınan kaynaklardan biridir. Dünyadaki atık suyun yaklaşık %20'si moda endüstrisinden geliyor. Sürdürülebilir kumaşlarda kullanılan organik ürünler çok daha az su gerektirir. Sürdürülebilir modanın korumayı amaçladığı diğer bir kaynak topraktır.

Adil Üretim Şartları ve Emek: Sürdürülebilir moda, sürdürülebilir tekstil ürünleri dolayısıyıla doğal elyafların üretiminde çalışan tarım işçilerinin çevresel şartlarının iyileştirilmesi emeklerinin sömürülmemesi de sürdürülebilir tekstil üretiminin şartlarındandır. Aşağıdaki sertifikasyon kurumları bunları denetlemektedir.


EcoCert, Oeko-Tex, Cradle2Cradle ve Bluesign etiketli giysiler, çevreyi tehlikeye atmadan üretilen kumaş ve sürdürülebilir giyim malzemelerinden üretilir. Küresel organik tekstil standartları (GOTS) ve Oeko-Tex sertifikalı kumaşlar doğal ve kimyasal içermeyen kumaşlardan dikilen giysileri temsil eder.

DİĞER YAZILAR


Filofibra Pazarlama A.Ş.

FILOFIBRA Pazarlama A.Ş. İstanbul’da 1985 yılından beri Türkiye Tekstil piyasasına elyaf, iplik, kumaş satışında servis vermektedir.

Adres

  • Filofibra Pazarlama A.Ş
  • Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul

  • Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat

  • Fax : +90 212 283 3859
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yurtdışı Adres

  • Filofibra SA
  • Riva Caccia 1 / A Central Park Bldg. 6900 Lugano / Switzerland
  • Tel - +41 91 985 78 11
  • Fax - +41 91 985 78 08 - 09 - 10
  • Email - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.